Felnőttek

Pszichológusként tanácsadás mélységű szolgáltatást nyújtok, ennek keretei az egyéni és a csoportos tanácsadás formáiban valósulnak meg. A tanácsadásról – mely elnevezés félreérthető – nem szabad azt gondolni, hogy az egy olyan munkamód, melynek során egy „mindentudó” terapeuta ül a klienssel szemben, és megmondja, hogy neki mit kell, és mit nem kell tennie az életében. A tanácsadás nem erről szól. Segít feltárni az élethelyzetekből, életvezetésből, személyiségből eredő nehézségeket, nehezítő körülményeket, segít a problémák megértésében és feldolgozásában, a lelki egészség fenntartása és a lelki betegségek megelőzése érdekében. Ez inkább egy közös út, mely során együtt jövünk rá a megoldásra egy legkevésbé sem direkt vonalvezetés mellett. Természetesen vannak helyzetek, amikor a konkrét iránymutatás és véleménykifejtés hasznos lehet – manapság sokan igénylik ezt -, ezeknek a megfelelő pillanatban való alkalmazása a legfontosabb.

Egyes esetekben szükség lehet tesztek alkalmazására is – akár azért, mert a kliens kifejezetten igényli, akár azért, mert a diagnosztikai igények megkívánják -, ezért kompetenciahatáraimon belül tesztfelvételeket is végzek.

A harcművészetek – jelen esetben az aikido – terápiás felhasználásával kapcsolatban kutatást végzünk. Eddigi megfigyeléseink arra utalnak, hogy az aikido mind a gyerekek, mind a felnőttek esetében pozitív hatóerővel rendelkezik a személyiség harmonikus működésének irányába.

Több mint 15 éves szakpszichológusi munkám során elsősorban felnőttekkel és serdülőkkel foglalkoztam. Kognitív- és pszichoanalitikus terápiás módszereket, továbbá integratív hipnoterápiás technikákat (NLP, KIP, relaxáció) alkalmazok.

A felmerülő pszichés és élethelyzeti problémák jellegétől függően szükség lehet az okok feltárására. Ennek leghatékonyabb módjai az explorációs beszélgetés és a pszichodiagnosztikai tesztek használata.

Elfogadó, támogató légkörben, egyenrangú kapcsolat keretében igyekszem segíteni ezt a folyamatot. Visszajelzésekkel és irányított kérdésekkel is támogatom az önismereti vagy terápiás munkát, hogy olyan megoldásokat találjunk, melyek a személyhez az adott helyzethez a leghatékonyabbak lehetnek.

Szakterületeim
  • depresszió és szorongásos zavarok kezelése
  • stresszcsökkentés, egyéni komplex stresszkezelő programok összeállítása
  • szexuálpszichológiai problémák terápiája
  • párkapcsolati problémák
  • kötődésdiagnosztika
  • szomatizációs zavarok kezelése
  • sportolók teljesítményének pszichés javítása
  • önértékelési problémák (kisebbségi érzés, teljesítmény szorongás korrigálása)
  • evéskontroll, súlycsökkentő programok
  • intelligenciamérés és részletes intelligencia diagnosztika

Eredményesen foglalkozom olyan gyakori problémákkal, melyek átmeneti elakadást okozhatnak. Például célok tisztázásában, az erőforrások megtalálásában, sportolók teljesítményének javításában.

Hírlevél feliratkozás