Harcművészetek

Jól berögzült kép él sokak fejében arról, hogy a harcművészetek gyakorlása személyiségbeli változásokkal is jár. Ha figyelmen kívül hagyjuk azokat az – a filmekből, és a különböző médiumokból táplálkozó – információkat, melyek a témát misztifikálják, jól látható, hogy a harcművészetek gyakorlása ténylegesen pozitív eredményeket hoz mind a testre, mind a pszichére nézve.

Sokan vannak, akik kifejezetten igénylik a széles mosolyú, magukat hatásvadász módokon hirdető sarlatánok és kuruzslók „segítségét”, mert – lévén nyugati gondolkodásúak – a külsőségek és a mutatós sallangok hatást gyakorolnak rájuk. Látni kel azonban – már amennyiben fejlődni kívánunk -, hogy bármilyen eredményről is beszélünk – legyen szó akár pszichoterápiáról, tanácsadásról, vagy harcművészeti edzésről -, az csakis következetes munka árán tud megvalósulni így viszont az egyén szubjektív közérzete a helyére kerül a valódi belső megélés által. Így működik a pszichológia és a harcművészet is.

Sok éves gyakorlói és edzői tapasztalataim alapján azt mondom, hogy az aikido gyakorlásának terápiás hatása van, magabiztosság és kooperativitás fejleszthető ki általa, mely tulajdonságokra éppen a mindennapi életünkben van a legnagyobb szükség.

Hírlevél feliratkozás